فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داوود قاسمی تودشکچویی، سید ابراهیم جباری فر، محمد کتابی صفحه 121
    مقدمه
    متداول ترین روش مسواک زدن در کودکان روش اسکراب می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مدت زمان موثر مسواک زدن با روش اسکراب بر کاهش شاخص شاخص پلاک در کودکان 10 تا 12 ساله است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مداخله ای- تجربی، 60 کودک 10 تا 12 ساله دبستانی انتخاب شده، به 5 گروه تقسیم شدند. سپس مسواک زدن به شیوه اسکراب طی یک جلسه آموزشی به آنان آموزش داده شد. قبل از شروع پژوهش، شاخص پلاک هر گروه با استفاده از شاخصSilness and Loe اندازه گیری و ثبت شد. اعضا هر گروه دندان های خود را در مدت زمان های مقرر (1، 5/1، 2، 5/2 و 3 دقیقه) مسواک زدند و بعد از پژوهش نیز شاخص پلاک به همان روش قبلی ثبت شد. نتایج پژوهش با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه وتست تی زوج مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که افزایش زمان مسواک زدن باعث برداشت بیشتر پلاک میکروبی می شود، اما از لحاظ آماری تفاوت معناداری بین گروه های مختلف در برداشت پلاک وجود نداشت (72/0 = p value)
    نتیجه گیری
    در این پژوهش، اختلاف آماری معناداری بین مدت زمان های 1، 5/1، 2، 5/2 و 3 دقیقه مشاهده نشد.
  • محمد شاه ابویی، احسان حکمتیان، مهدی ادیب راد، ایوب بهادر قبادی صفحه 126
    مقدمه
    ارتفاع استخوان آلوئل تحت تاثیر دو فرایند تحلیل و تشکیل استخوان، متغیر است. با توجه به این که رادیوگرافی در تشخیص بیماری پریودنتال، تعیین پیش آگهی بیماری و ارزیابی نتیجه درمان، وسیله کمکی با ارزشی به شمار می رود، لذا این پژوهش با هدف مقایسه بین دقت دو تکنیک رادیوگرافی پری آپیکال نیمساز و بایت وینگ عمودی در ارزیابی میزان تحلیل استخوان در ناحیه قدامی فک پایین با استفاده از grid sheet انجام شده است.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه توصیفی – تحلیلی تعداد 20 بیمار کاندیدای جراحی پریودنتال در ناحیه قدام فک پایین انتخاب شدند. قبل از جراحی با استفاده از grid sheet برای همه بیماران 3 عدد رادیوگرافی بایت وینگ عمودی و 3 عدد پری آپیکال نیمساز از ناحیه دندان های اینسیزور و کانین دو طرف تهیه شد. میزان تحلیل استخوان بر روی کلیشه پری آپیکال و بایت وینگ نسبت به یک نقطه ثابت CEJ)) برای مزیال و دیستال هر دندان محاسبه گردید. حین جراحی میزان تحلیل واقعی استخوان با کمک پروب ویلیامز تعیین گردید و با مقادیر قبلی مقایسه شد. در نهایت اطلاعات توسط آزمون paired t- test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین میزان تحلیل استخوان آلوئول برای رادیوگرافی بایت وینگ عمودی در ناحیه دندان های اینسیزور 06/1 ± 88/3 و دندان های کانین 97/0 ± 97/3 و برای رادیو گرافی پری آپیکال نیمساز در ناحیه دندان های اینسیزور 75/0 ± 80/3 و دندان های کانین 11/1 ± 90/3 به دست آمد. میانگین میزان واقعی تحلیل استخوان در جراحی به کمک پروب ویلیامز در ناحیه دندان های اینسیزور 20/1 ± 20/3 و دندان های کانین 03/1 ± 18/3 گزارش شد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که میزان تحلیل استخوان آلوئول در رادیوگرافی بایت وینگ و پری آپیکال نیمساز در ناحیه قدام فک پایین با میزان واقعی آن تفاوت معناداری دارد (001/0 > p value). ولی بین دقت تکنیک بایت وینگ عمودی و پری آپیکال نیمساز در سنجش میزان تحلیل استخوان در ناحیه قدام مندیبل تفاوت قابل توجهی وجود ندارد (218/0 = p value).
  • آرش عزیزی، ساعده عطار باشی مقدم صفحه 133
    مقدمه
    حفظ حجم استخوان بلافاصله بعد از درآوردن دندان برای موفقیت در قرارگیری ایمپلنت در آن ناحیه لازم می باشد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تغییرات ابعادی و بافت شناسی ساکت دندانی به دنبال خارج نمودن دندان بدون قرار دادن ماده پیوندی و متقابلا همراه با قرار دادن Bio- Oss و غشای کلاژنه در محل ساکت دندانی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کارآزمایی بالینی، 30 بیمار که نیاز به خارج نمودن دندان و قراردادن ایمپلنت داشتند انتخاب شدند. بیماران به طور تصادفی به دو گروه شاهد (خارج نمودن دندان بدون قرار دادن ماده پیوندی) و مورد (خارج نمودن دندان و قراردادنBio- Oss در محل) تقسیم شدند. پارامترهای شاخص پلاک، ایندکس لثه ای، خونریزی در موقع پروبینگ، عرض افقی ریج و تغییرات عمودی ریج در دو مقطع زمانی، بلافاصله و 6 ماه بعد از خارج نمودن دندان، بررسی شدند. 6 ماه بعد از درمان، بیوپسی استخوان از محل خارج نمودن دندان انجام شد و تغییرات هیستولوژی مورد بررسی قرار گرفت. در پایان برای آنالیز داده ها از آزمون paired T test و Bon Ferroni استفاده گردید (05/0α <).
    یافته ها
    تحلیل عرض افقی ریج به طور قابل ملاحظه ای در گروه شاهد نسبت به گروه مورد بیشتر بود. کاهش ارتفاع عمودی ریج در گروه شاهد در سمت باکال 5/1 ± 6/3 و در سمت لینگوال 3 میلی متر و در گروه مورد در سمت باکال 4/1 ± 7/0 و در سمت لینگوال 4/0 میلی متر بود. بیوپسی های گرفته شده از ناحیه پیوند شده در گروه مورد، وجود استخوان ترابکولار، که به خوبی معدنی و ساخته شده بود، را نشان داد. استخوان ساخته شده در گروه شاهد نیز همراه با مقدار کمی از استخوان معدنی بود. بافت همبند موجود در گروه شاهد بیشتر از گروه مورد بود.
    نتیجه گیری
    حفظ ساکت دندانی با مواد پیوندی همراه با غشای کلاژنی، به میزان قابل توجهی باعث کاهش تحلیل ساکت بعد از خارج نمودن دندان می شود.
  • سید محمد رضوی، سید حسین طباطبایی اردکانی * صفحه 139
    مقدمه

    ادونتوژنیک کراتوسیت (OKC)، یک کیست تکاملی ادونتوژنیک با ماهیت تهاجمی و عود زیاد است. هدف از این پژوهش، ارزیابی ایمونوهیستوشیمیایی تظاهر پروتئین bcl-2 به عنوان شاخص مهار آپوپتوز و آنتی ژن ki-67 به عنوان شاخص پرولیفراسیون سلولی و نیز بررسی آپوپتوز با استفاده از روش TUNEL در OKC در مقایسه با آملوبلاستوما، به منظور شناخت بهتر و توجیه رفتار OKC بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مقطعی، تحلیلی و گذشته نگر، 16 نمونه ادونتوژنیک کراتوسیست (OKC) و 16 نمونه آملوبلاستومای توپر (SAB)، که با فرمالین ثابت و در پارافین مدفون شده بود، از نظر بروز پروتئین bcl-2 و آنتی ژن ki-67 با استفاده از رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمیایی و روش استاندارد بیوتین- استرپتاویدین استفاده شد. سلول های آپوپتوتیک با روش TUNEL (TDT- Mediated DUTP- biotin nick end labeling) مورد شناسایی قرار گرفت. یافته ها توسط نرم افزار SPSS11.5 و آزمون های آماری Paired t-test و Independent تجزیه و تحلیل قرار شد.

    یافته ها

    نسبت سلول های bcl-2 مثبت در لایه بازال OKC (2/1 ± 69/97 درصد) به طور معنی داری (001/0 < p value) بیش از لایه محیطی SAB (57/18 ± 01/53 درصد) بود. سلول های ki- 67 مثبت به طور معنی داری (021/0 = p value) در لایه سوپرابازال OKC (47/7 ± 59/13 درصد) بیش از سایر لایه های آن و نیز بیش از لایه محیطی SAB (94/6 ± 38/7 درصد) بود. هر چند نسبت سلول های ki- 67 مثبت در OKC (9/2 ± 42/6 درصد) بیش از SAB (43/3 ± 98/4 درصد) بود ولی این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود (211/0 = p value). سلول های TUNEL مثبت به طور معنی داری (001/0 < p value) در لایه سطحی OKC (6/2 ± 69/7 درصد) بیش از لایه داخلی SAB (38/0 ± 95/1 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    احتمال می رود ماهیت تهاجمی و عود زیاد OKC بر خلاف SAB، به جای آن که مربوط به بقای سلولی افزایش یافته در لایه محیطیSAB باشد، به دلیل فعالیت پرولیفراتیو بسیار در لایه سوپرابازال آن است. البته آپوپتوز بیشتر در لایه سطحی OKC، در مقایسه با لایه داخلی آملوبلاستوما، این فعالیت پرولیفراتیو را جبران می کند؛ در نتیجه همواره ضخامت یکنواخت اپی تلیوم کیست حفظ شده، بر خلاف SAB توده تومورال توپر تشکیل نمی شود.

  • پروین خادم، ابراهیم جباری فر، وحید معروفی، آزاده فیض صفحه 148
    مقدمه
    سالمندان مسن تر از 60 سال، به عنوان یک جمعیت در حال افزایش، از مهمترین مشتری های خدمات سلامت دهان و دندان هستند که به توجه ویژه ای نیاز دارند و بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان این گروه در رابطه با کیفیت زندگی آن ها ضروری می باشد. هدف از این پژوهش، تعیین نقش سلامت دهان و دندان سالمندان و استفاده از دندان مصنوعی بر کیفیت زندگی آن هاست.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی، 200 نفر از سالمندان مراکز نگهداری سالمندان سطح شهر اصفهان در رده سنی 80-55 سال انجام گردید. از ترجمه فارسی و معتبر پرسش نامه شاخص ارزیابی کیفی سلامت دهان (General oral health assessment index یا GOHAI)، که در سه بعد طراحی شده است، به همراه اطلاعاتی در خصوص وضعیت دندان ها استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون t زوج و آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون ارزیابی گردیدند.
    یافته ها
    پس از بررسی 200 پرسش نامه، میانگین نمره شاخص کیفی سلامت دهان در گروه هدف 65/21 ± 3/36 به دست آمد. در حیطه عملکرد فیزیکی، بیشترین مقدار 38/16 ± 51/89 متعلق به گروه بی دندان کامل و بدون دست دندان بوده است. در حیطه درد و ناخشنودی، بیشترین نمره 43/15 ± 58/45 متعلق به افراد بادندانی بوده است که دست دندان تکه ای داشته اند؛ در حیطه عملکرد روانی اجتماعی نیز بیشترین نمره یعنی 12/30 ± 54/54، متعلق به افراد بی دندان کامل و بدون دست دندان بوده است.
    نتیجه گیری
    بررسی میانگین نمره شاخص کیفی سلامت دهان در سه حیطه عملکرد فیزیکی، درد و ناراحتی و روانی- اجتماعی، حاکی از ارتباط آن با تعداد دندان های باقی مانده فرد و وجود یا عدم وجود دست دندان کامل یا تکه ای و کیفیت آن می باشد. در پژوهش انجام شده، بیشترین نمره شاخص کیفی سلامت دهان در حیطه عملکرد فیزیکی است که نشان دهنده این امر است که بیشترین مشکل سالمندان در جویدن غذا و گاز گرفتن آن می باشد. افرادی که همه دندان های خود را از دست داده بودند و یا دست دندان متحرک کامل یا تکه ای داشتند و از آن ناراضی بودند، نمرات بیشتری را کسب کردند و از کیفیت زندگی نامطلوب تری برخوردار بودند.
  • فخری سادات خلیفه سلطانی، منوچهر کامکار صفحه 155
    مقدمه
    دندان پزشکی از جمله مشاغل پراسترس است. احتمال می رود دندان پزشکان مشغول کار به نسبت کل جمعیت استرس بیشتری را تجربه می کنند. پژوهش ها نشان داده است که اختلالات وابسته به شغل در بین دندان پزشکان شیوع زیادی دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی آموزش روش کنترل استرس بر سلامت روانی دندان پزشکان شهر اصفهان بوده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش 40 نفر از بین 70 نفر از دندان پزشک شرکت کننده در جلسات بازآموزی که با استفاده از پرسشنامه 90 سؤالی سلامت روان SCL90- R، دارای میانگین نمرات سلامت روانی معادل 22/221 بودند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری مورد و شاهد قرار گرفتند. آموزش مدیریت استرس در هشت جلسه دارای ساختار یک ساعته به صورت گروهی ارایه شد. تحلیل آماری داده های این پژوهش با نرم افزار SPSS13 و با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس جهت حذف تاثیر متغیرهای سن، سابقه کار و نمرات پیش آزمون انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که آموزش روش های کنترل استرس، سلامت روانی دندان پزشکان شهر اصفهان را بهبود بخشید. همچنین، آموزش روش های کنترل استرس در کاهش شکایات جسمانی، وسواس و اجبار، افسردگی، اضطراب و خصومت تاثیر داشت (01/0p value <). اما بر حساسیت بین فردی، هراس، افکار پارانوییدی و روان پریشی تاثیر نداشت.
    نتیجه گیری
    آموزش کنترل استرس، سلامت روان دندان پزشکان گروه مورد را نسبت به گروه شاهد افزایش داد. این پژوهش نشان می دهد که می توان با همکاری روان شناسان و با استفاده از روش های استاندارد و علمی جهت پیشگیری و درمان مشکلات مرتبط با سلامت روان دندان پزشکان اصفهان اقدام نمود و از این طریق کیفیت زندگی آن ها را بهبود بخشید.
  • مهرو وجدانی، کیانوش ترابی، علیرضا محمودی صفحه 162
    مقدمه
    عوامل مختلفی در ایجاد و یا بدتر شدن عملکرد نامناسب مفصل گیجگاهی- فکی (Temporo- Mandibular Dysfunction، TMD) موثر می باشند که از بین آنها در مورد تاثیر موقعیت قرارگیری فضایی (posture) سر بر TMD اختلاف نظر وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه موقعیت قرارگیری فضایی سر از نظر انحراف به قدام بین افراد مبتلا به ناهنجاری مفصل گیجگاهی- فکی و افراد سالم است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش موردی - شاهدی، 45 زن و 38 مرد مبتلا به TMD بر اساس ایندکس هلکیمو به دو گروه خفیف- متوسط و شدید تقسیم شدند. گروه شاهد شامل30 زن و 24 مرد بدون این مشکل مفصل بودند. طی سه روز متوالی، در هر مراجعه 3 بار و در زمان مشخص در حالت ایستاده طبیعی (NHP)، زاویه خط واصل خلفی ترین نقطه تراگوس گوش و برجستگی زایده خاری C7 با خط افق با استفاده از گونیومتر اندازه گیری شد. سپس میانگین اندازه گیری ها محاسبه شد و داده ها با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و t- test درسطح اطمینان 05/0 ارزیابی شدند.
    یافته ها
    اختلاف بین گروه شاهد و بیمار چه با تفکیک جنس و بدون آن از لحاظ آماری معنادار بود (001/0p value <). اختلاف بین گروه های بیمار (گروه خفیف- متوسط و گروه شدید) چه به تفکیک جنس و چه بدون تفکیک جنس از لحاظ آماری معنادار نبود (05/0p value >).
    نتیجه گیری
    در خانم های گروه بیمار نسبت به خانم های گروه شاهد و همچنین در آقایان گروه بیمار نسبت به آقایان گروه شاهد، موقعیت قرارگیری فضایی سر انحراف بیش از معمول به سمت قدام دارد. بنابر این به طور کلی گروه بیمار نسبت به افراد سالم سر خود را بیشتر به قدام متمایل می کنند، ولی شدت TMD و جنسیت بر موقعیت قرارگیری فضایی سر از نظر انحراف به قدام اثری ندارد.
  • شهلا کاکویی، مریم راد، نسیبه ضیا صفحه 171
    مقدمه
    طی جنگ، بارها رژیم عراق علیه ایران از گازهای شیمیایی به خصوص گاز خردل استفاده کرد. نتایج پژوهش ها و مشاهدات گذشته تاکید کرده است که گازهای شیمیایی مورد استفاده در جنگ بر اندام ها و دستگاه های مختلف بدن همچون ریه، پوست، دستگاه خون ساز و تناسلی و غیره اثرات زیانباری داشته است. این پژوهش با هدف تعیین فراوانی ضایعات بافت نرم دهان در جانبازان گاز خردل در شهر کرمان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی، 70 نفر از جانبازان شیمیایی به صورت سرشماری وارد پژوهش شدند. بعد از معاینه جانبازان و تکمیل فرم، داده ها با استفاده از برنامه آماری SPSS13.5، آزمون χ2 و t-test مورد ارزیابی و آنالیز آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    ازمجموع افراد مورد پژوهش، 8/72 درصد ضایعه دهانی داشتند. شایع ترین ضایعه از میان تظاهرات دهانی، پیگمانتاسیون (7/45 درصد) و زخم (6/28 درصد) گزارش گردید. بین تعداد دفعات مجروحیت شیمیایی با ضایعات دهانی، به جز زخم، ارتباط معنی داری مشاهده نشد (005/0 > p value).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از احتمال عدم وجود تفاوت معنی دار بین شیوع ضایعات دهانی در جانبازان گاز خردل با افراد سالم جامعه بود.
|
  • D. Ghasemi Todeshkechoi, E. Jabbarifar, M. Ketabi Page 121
    Introduction
    Scrubbing is the most common brushing method for children. The goal of our study was to find out what time length of scrubbing could be most effective on the reduction of plaque index among children of 10 to 12 years.
    Materials And Methods
    In this interventional experimental research, 60 primary school children aged 10-12 years were selected and divided into 5 groups. All children were fully instructed on how to scrub their teeth correctly. The plaque indices of all children were recorded on Silness and Loe scale before and after brushing their teeth. Children in the groups one to five were asked to continue brushing for 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 and 3.0 minutes respectively. One–way analysis of variance and paired samples t-test were used for statistical analysis.
    Results
    This study showed that though longer brushing time helped more plaque reduction, however the differences between the five groups were not significantly different (p value = 0.72).
    Conclusion
    It seems that there are no differences between 1.0 to 3.0 minute brushing in plaque reduction.
  • M. Shah Abouei, E. Hekmatian, M. Adibrad, A. Bahador Ghobadi Page 126
    Introduction
    Alveolar bone level is changed due to the balance between bone formation and resorption. Radiographic examination has an important role in the diagnosis and treatment of periodontal diseases. This study was performed to compare the accuracy of vertical bitewing and periapical radiography in anterior mandibular teeth interdental bone resorption using grid sheet.
    Materials And Methods
    A total of 20 patients who all needed periodontal surgery on their anterior mandibular region were included. Before surgery, using grid sheet, 3 periapical radiographs and 3 vertical bitewing radiographs were taken from the anterior mandibular region, and the distance between CEJ and the crest of alveolar bone were measured on the scaled radiographs. During periodontal surgery, the real amount of bone resorption was measured via Williams probe. The collected data were then analyzed by paired t-test.
    Results
    The mean of alveolar bone resorption on vertical bitewing radiography was 3.88 ± 1.06 and 3.97 ± 0.97 for mandibular incisors and mandibular canines respectively. On periapical radiography however, the same value was 3.80 ± 0.75 for mandibular incisors, and 3.90 ± 1.11 for mandibular canines. Applying Williams probe during surgery, the mean value of real alveolar bone resorption was found to be 3.20 ± 1.20 for mandibular incisors, and 3.18 ± 1.03 for mandibular canines.
    Conclusion
    Based on the findings, there were significant differences between the findings on periapical and vertical bitewing radiographs with the real amount of bone resorption recorded during surgery. However, the difference between the accuracy of bite wing and periapical radiography in measuring the amount of alveolar bone resorption in anterior mandibular region was not significant.
  • A. Azizi, S. Attarbashi Moghadam Page 133
    Introduction
    Preservation of bone volume immediately after tooth removal might be necessary to optimize the success of implant placement. The aim of this study was to compare bone dimensional changes following tooth extraction without Bio-Oss and with Bio-Oss and a collagen membrane in the dental socket.
    Materials And Methods
    In this experimental interventional study, thirty subjects who required tooth extraction and implant replacement were selected. Subjects were randomly divided into control (no Bio-Oss) and case (ridge–preservation procedure with Bio-Oss and collagen membrane) groups. The parameters of plaque index, gingival index, bleeding on probing, horizontal ridge width and vertical ridge changes were assessed, immediately and 6 month after extraction. A bone biopsy was taken from the extraction site in the both groups 6 months after surgical treatment. Histological study was performed on all biopsy samples. Finally, paired t-test and Bon Ferroni were applied for data analysis (α < 0.05).
    Results
    Compared to the case group, a significantly greater horizontal absorption was observed in the control group. The ridge height reduction in control group was 3.6 ± 1.5 mm at buccal side and 3 mm at lingual site. In the case group however, they were 0.7 ± 1.4 mm and 0.4 mm at buccal and lingual sides respectively. Biopsies from the grafted sites revealed the presence of trabecular bone, highly mineralized and well structured with a minor percentage of mineralized bone. The amount of connective tissue was significantly higher in the control group compared to the case group.
    Conclusion
    Dental socket preservation approach using Bio-Oss in combination with collagen membrane seems to significantly limit the resorption of dental socket after tooth extraction.
  • Sm Razavi, Sh Tabatabaei Ardakani Page 139
    Introduction

    Odontogenic Keratocyte is an evolutionary odontogenic cyst with an invasive nature and high recurrence rate. In this study, expression of bcl-2, the index for apoptosis inhibition was traced in OKCs via immunohistochemical assay. Expression of ki-62, the antigen indicating cellular proliferation was also checked similarly. The Tunel method was applied to look for apoptosis. The collected data were then compared to those of ameloblastomas to gain a better understanding of OKCs.

    Materials And Methods

    This was a cross-sectional, analytic and retrospective study. Sixteen samples of OKCs alongside a similar number of paraffin embedded solid ameloblastomas (SAB) already fixed in formalin were studied. The conventional Biotin-Streptavidin immunohistocheical assay was used to recognize through Tdt-mediated dutp biotin nick end TUNEL labeling. The collected data were then analyzed via independent and paired t-test on a computer using SPSS software.

    Results

    Bcl-2 positive cells in the basal layer of OKCs (97.69% + 1.2) significantly outnumbered similar cells (53.01% + 18.57) in the peripheral layer of SABs (p value < 0.0001). The population of ki-67 positive cells in the suprabasal layer of OKCs (13.59 ± 7.47%) was obviously greater than in any other layers. It was especially higher than in the peripheral layer of SABs (7.38% ± 6.94). Although the population of ki-67 positive cells were larger in OKCs than in SABs, the difference did not prove significant (p value = 0.211) TUNEL positive cells in the peripheral layer of OKCs (7.69% ± 2.6) was significantly higher than in the deeper layers of SABs (1.95% ± 0.38).

    Conclusion

    The invasive nature and the high recurrence of OKCs, compared to SABs, seems to be due to the high proliferate activity of suprabasal cells rather than long cellular survival in the peripheral layers. Of course apoptosis in the superficial layers of OKCs seems to counteract the high proliferative activity of the deeper layers of ameloblastomas. As a result, OKCs maintain the same epithelial thickness quite contrary to ameloblastomas forming a solid tumoral mass.

  • P. Khadem, E. Jabbarifar, V. Maroofi, A. Feiz Page 148
    Introduction
    The elders are one of the most important refers to the oral and dental health centers. The elders are the part of people that are in need of special care. Attending to the oral and dental health status in mentioned group is very essential with regard to the life quality.
    Materials And Methods
    This was a descriptive, analytic and cross sectional research. 200 elders between 55-80 years of Isfahan geriatric keeping center were selected. The Persian translation and valid GOHAI questionnaire in 3 dimensions was used. Data were evaluated by t-test variance analysis and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The mean of GOHAI score among the target group was 36.3 ± 21.65. The mean of GOHAI score in the physical function was highest in edentulous without denture wearing group (89.5.51 ± 169.38). The highest GOHAI score in pain and sickness dimension was in dentate with partial denture wearing group (45.08 ± 15.43). The highest GOHAI score in psychosocial dimension was in edentulous without denture wearing (54.54 ± 30.12).
    Conclusion
    The study of mean GOHAI score in three physical, pain and sickness and psycho social function indicated that there is a relationship between the number of remaining teeth, existence or non existence of the complete or partial denture retention and the years of effective factors on life quality with regard to oral health. In the present study, the highest GOHAI score belonged to the physical function in target group. This finding indicated that the greatest problem of elders is related to the chewing and biting of foods. The people who had lost all of their teeth, had higher GOHAI scores and also, the elders used complete or partial removable dentures or were not satisfied with their denture, obtained higher GOHAI scores.
  • F. Khalife Soltani, M. Kamkar Page 155
    Introduction
    Dentistry is among the most stressful professions. Active dentists may probably experience higher degrees of stress than the normal population. Former studies have shown that occupational health disorders are sensibly more common among dentists. The purpose of this study was to evaluate the effect of stress management training on the mental health status of dentists in the city of Isfahan.
    Materials And Methods
    During the job training program, a group of 40 dentists with an average score of 221.22 on the mental health questionnaire, SCL90 were chosen. They were randomly put into two equal case and control groups. Those in the case group received a group training program for stress management in 8 separate sessions. Each session took one hour. The collected data were then analyzed using SPSS software.
    Results
    Stress management training could improve dentist's mental health status. It could especially reduce physical complaints alongside a variety of anxiety disorders such as obsessive compulsive, depressive and aggressive disorders (p value < 0.01). Some disorders such as panic, paranoism, interpersonal conflicts and psychosis did not show any significant changes between the case and the control groups.
    Conclusion
    It seems that getting help from psychologists and psychotherapist can improve dentist's lives and lessen their physical and mental disorders.
  • M. Vojdani, K. Torabi, A. Mahmoodi Page 162
    Introduction
    A wide range of factors are said to either cause or aggravate temporomandibular dysfunction (TMD). Some are however under controversy. One such controversial factor is the forward head position. The aim of this study was to compare head positioning between cases of TMD and normal population.
    Materials And Methods
    In this experimental-clinical study, 45 females and 38 males with TMD were divided into two groups as mild-moderate and severe based on Helkomo index. The control group consisted of 30 females and 24 males without any sign of TMD. The angle between the line connecting ear tragus to the spinous process of C7 and the horizontal plate was measured in three successive days and three times in every visit using a goniometer. Then the means were calculated and the collected data were analyzed using one-way ANOVA and t-test.
    Results
    The difference between subjects in the control and the case group with and without sex differentiation was statistically significant (p value < 0.001). Yet the difference between cases of mild-medium group and severe group both with and without sex differentiation was not statistically significant (p value > 0.05). The difference between males and females in the control group was not significant either (p value = 0.223).
    Conclusion
    Both females and males in the case group showed a more forward head position compared to females and males in the control group. Therefore, the subjects suffering from TMD seem to have a more forwarded head position than normal population. Moreover sex and TMD severity are not apparently effective on forwarded head position.
  • Sh Kakoei, M. Rad, N. Zia Page 171
    Introduction
    During Iran-Iraq war, Iraqi troops used chemical weapons especially sulfur mustard (SM) gas against the Iranian soldiers several times. Results of previous studies and observations have all emphasized that chemical weapons pose hazardous effects on different human organs such as lungs, skin, hematopoietic tissues and sexual organs. Since no previous surveys were done on oral mucosa lesions in the victims of mustard gas, the aim of this study was to determine the prevalence of such lesions among veterans exposed to mustard gas who were living in Kerman at the time of study.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross sectional study, 70 chemically injured veterans were included. All victims were examined and a questionnaire was filled by each. Chi-square and t-test were applied for data analysis via SPSS software.
    Results
    72.5 percent of individuals in this study proved to have oral lesions. Among all victims, the most common lesions were pigmentation (45.7%) and oral ulcer (28.6%). No significant relations could be found between frequency of poisonings, severity of chemical effects and oral lesions, except for oral ulcers (p value < 0.005).
    Conclusion
    The results of this study suggest that the prevalence of oral soft tissue lesions in chemical veterans is possibly equal to normal population.